sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Siika Walewska


Yksi kalaruokien tunnetuimpia klassikkoja, Walewska. Alunperin ymmärtääkseni tehty merianturasta, Suomessa lienee kuhaversio tunnetuin (kuulemma = lukemani mukaan myös Mannerheimin suosikkiruoka). Aito versio melkoinen luxusruoka, hummeria ja tryffeliä mukana reseptissä. Meidän tapa tehdä on sovitettu suomalaiseen perusperjantaihin (tai no, tällä kertaa eka arkipäivä joulupyhien jälkeen = kalavalikoima pienenlainen). Joten siikaa, kun ei ollut sjötungaa eikä kuhaa tarjolla. Sovelsimme tätä reseptiä, sieltä löytyy tarkemmat ohjeet ja määrät.

Kaksi ruodotonta ja nahatonta siikafilettä uunin kestävään vuokaan. Pinnalle suolaa ja päälle 1 dl Puljongin kalalientä ja saman verran kuivaa valkoviiniä. Leivinpaperi kanneksi (alumiinifolio oli loppu) ja 10 minuutiksi 200 asteiseen uuniin. Kypsyneet kalat talouspaperin päälle odottamaan jatkoa.


Tee Duchesse perunasose. Kuori, paloittele ja keitä perunat. Soseuta ja sekoita joukkoon voita,suolaa sekä kaksi kananmunan keltuaista. Pursota uunivuokaan. Timotej tapansa mukaan hoiti perunaosuuden, tälläkin kertaa erinomaisesti. Perunateatterin oppi kuulemma jo armeija-aikoinaan.


Kas näin, ei puutu kuin kalat ja kastike.

Kalat tuohon keskelle ja päälle kastike, joka syntyi seuraavasti: Sulata 30 gr voita, lisää joukkoon 2,5 rkl vehnäjauhoja, 2 dl Puljongin kalalientä, 2 dl kuivaa valkoviiniä, 0,5 dl vispikermaa ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Kuumenna, sekoita huolella ja anna kiehua muutaman minuutin, sekoita sen jälkeen joukkoon yksi keltuainen.

Laita koko komeus uuniin ylälämpöön (meillä kiertoilma + grillivastus) 220 asteeseen kunnes sopivasti 'ruskettunut'.


Päälle kaadoin keon katkarapuja (ei, en lämmittänyt niitä mitenkään, turhaa mielestäni) ja koristelin vielä tillillä ja sitruunalla.

Tuskin tämä vastaa alkuperäistä hummereineen ja tryffeleineen, vaan kyllä oli tosi hyvää näinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti